Activitat adreçada a l'alumnat de 4t de primària
Objectius:
- Introduir l’infant en el coneixement de la cultura popular i, en especial, de la dansa catalana
- Donar a conèixer els principals elements i objectes que integren la dansa catalana
- Possibilitar que alumnes del centre coneguin i formin part d’entitats de la ciutat
- Realitzar patrons de moviment i executar una dansa prèviament preparada
- Sincronitzar moviments apresos amb la música corresponent
- Realitzar esquemes rítmics amb el cos i els objectes corresponents a cada ball
Metodologia: dinàmica, lúdica i participativa. El taller s’inicia amb una primera part de mostra dels elements principals que conformen la dansa d’arrel i una segona part en què els infants aprendran i executaran una dansa i, per tant, participaran activament de l’activitat. Segons el nombre de persones, serà preferible dividir el grup i treballar amb unes 12 persones.
Estructura i continguts del taller:
- Petis exercicis de preparació del cos per a l’exercici físic: escalfament.
- Exercicis d’iniciació psicomotriu: de presa de contacte amb l’espai, els cos i els companys.
- Pràctica i preparació de passos de dansa catalana: galop, tisora…
- Pràctica i preparació d’evolucions grupals o per parella: molinets, cadenes…
- Aprendre i executar una dansa del repertori del folklore català que inclou els passos i les evolucions treballades anteriorment. Segons l’edat i el nombre de persones es triarà una dansa d’entre diverses danses apropiades a l’edat com el ball de Cascavells, ball del Rogle, els Cercolets, Picar i dansar, els Nyitos, el Carnestoltes…
- Mostra i exhibició de la dansa apresa entre els companys.
- Tornada a la calma: exercicis d’estiraments i de relaxació.
- Fase de valoracions grupals: comentem aspectes apresos i valorem què hem après i què ens ha aportat físicament, emocionalment, psicològicament i socialment en el grup.
- Explicació breu del que és la dansa catalana i els principals elements que la integren.
- Opcionalment: passi de vídeo d’una actuació de Bitrac Dansa que inclou la secció infantil, juvenil i adulta de l’entitat i mostra de balls tradicionals del repertori actual, alguns dels quals formen part del folklore popular i local.
- Mostra, explicació i contacte amb el material, objectes i vestuari que s’utilitzen en diferents balls (panderetes, bastons, cercolets, cascavells, set-penques…).
Opcionalment, el centre pot acollir l’exposició “Bitrac Dansa, 30 anys en dansa”, integrada per 10 plafons que mostren amb imatges i text l'activitat que l’entitat ha dut a terme des dels seus inicis i fins a l’actualitat. L’exposició és apta per a espais mitjans, és de cartró ploma i tots els plafons disposen d’una ganxo per ser exposats.
L'activitat s'ofereix durant tot el curs escolar, preferiblement entre els mesos de setembre a desembre.
Amb l'objectiu de donar a conèixer les entitats de participació infantil, el Departament d'Ensenyament de l'Ajuntament d'Igualada ofereix a cada classe de 4t de primària una activitat gratuïta a escollir dins les activitats "Coneguem...".