Infantil
Primària
ESO
Postobligatoris
(16 anys o més)
El taller "Jo produeixo, Tu consumeixes" té per objectius:
Conèixer la procedència de les primeres matèries que arriben a occident dels països en vies de desenvolupament i països empobrits
Entendre conceptes com multinacional, maquila, explotació laboral, consum responsable...
Conèixer els desequilibris i les injustícies del comerç mundial
Potenciar l’acció a favor d’alternatives a l’explotació laboral i al comerç mundial desigual
Continguts a treballar:
Molts dels productes que consumim procedeixen de recursos naturals extrets de països del sud i molt sovint són elaborats en aquests països. Generalment aquesta informació no és coneguda entre els ciutadans de la nostra societat: la gran majoria de la població del nord està allunyada del procés de transformació de la matèria primera en productes usats en la vida quotidiana: sigui perquè la seva vida laboral gira entorn el tercer sector, perquè creix el consum de productes sintètics i succedanis, perquè es viu en una societat altament tecnificada i són les màquines les encarregades de manipular directament les matèries, perquè ja arriben elaborades des de països del sud...
L’acció que es proposa aquí pretén apropar els seus participants a:
Conèixer l’origen, la comercialització i la transformació d’algunes matèries primeres: la fusta, el cotó i el cacau
Conèixer productes que ja ens arriben elaborats: el calçat esportiu
Conèixer productes que elaborem artificialment a occident: begudes refrescants i isotòniques
Descripció de l’activitat:
Es tracta d’una gimcana d’un total de cinc proves. Els participants es dividiran en petits equips i rebran una nacionalitat: espanyols, equatorians, senegalesos, xinesos i brasilers. Hauran de passar per cada una de les proves. Cada una d’elles estarà representada en un plafó on hi ha la presentació de l’àrea geogràfica i un producte del nostre consum quotidià. Així cada grup viatjarà al seu propi país i a altres:
Amazònia (Brasil): la fusta
Àfrica subsahariana (senegalesos): el cotó
Els Andes (Equador): el cacau
Àsia (Xina): les bambes
Europa (Espanya): begudes refrescants i isotòniques
Els participants es llegiran el text informatiu del plafó i es realitzarà la prova pertinent. Es dedicarà una estona a reflexionar sobre el tema exposat. Un cop acabin, el grup rebrà un present conforme han superat la prova i passaran a un altre territori. La gimcana acaba quan tots els equips han passat per totes les proves i se’ls convoca per acomiadar-nos del viatge i fer una reflexió conjunta.
Anàlisi:
Les multinacionals dels països del nord extreuen les primeres matèries dels països del sud per a transformar-les, fins i tot es valen de treballadors d’aquestes zones perquè les transformin amb un cost més barat. Amb aquesta lògica i recolzades per les lleis internacionals del comerç, s’aconsegueix abaratir costos i per tant augmentar els beneficis de les multinacionals. Són els països del sud i sobretot els grups socials més desfavorits, que perden davant de totes aquestes normes injustes.